Hem FNMB Utskott HJÄLP! Regler Logg Kontakt

Första utskottet Andra utskottet Tredje utskottet Sjätte utskottet EC HRC SC

Rådet för Mänskliga rättigheter (HRC)

 

Året var 2006, Generalförsamlingen hade precis röstat igenom resolution A/RES/60/251 och ett nytt råd var på väg att ta sin form. HRC, en uppföljare till CHR (Kommissionen för mänskliga rättigheter), var nu det nya forumet där kränkningar av mänskliga rättigheter skulle sättas stop för. Den hårda kritik CHR tidigare hade fått för att ha låtit länder som inte försökte garantera sina invånares mänskliga rättigheter vara medlemmar beaktades och man försökte forma HRC till ett råd där rättvisa skulle skipas. Dock så kunde inte alla kontroversiella länder övertygas. USA, Israel och Marshall öarna är tre av de 20 länder som röstade mot förslaget om ett nytt råd och grundade sina åsikter på att det var en för liten förändring från det gamla CHR. USA bojkottade HRC under Bush-administrationen.

 

Under FNMB 2010 ska dessa tvivel och problem skingras. Problemen med mänskliga rättigheter är många och tiden knapp, detta ska vi dock inte se som något hinder utan en utmaning. De ämnen som kommer debatteras under konventet är av stor vikt, hur ska vi säkerställa alla barns rätt till utbildning? Hur ska vi kunna göra oss av med barnarbetet? 

Med intresse och god vilja råder det dock inga tvivel om att det kommer arbetas fram intressanta lösningar och förslag under de tre dagar FNMB pågår.

Om ni vill ha en utförlig beskrivning av ämnena på agendan för HRC, klicka på pdf-filen nedan:

 

Ämnesbeskrivningar HRC

 

Välgörenhetskämpen och väldigt meriterade Anja Nilsson kommer att vara ordförande för HRC 2010. Med ett antal internationella konferenser i bagaget är det inget hon inte har koll på och tillsammans med ett råd fullt av intresserade delegater är det ingenting som kan gå fel. Om ni har frågor eller funderingar, tveka inte att maila henne på:

 

anjacecilia@hotmail.com